Hva er Sar-El

Sheruit Le'Israel, forkortet Sar-El («tjeneste for Israel»), er en israelsk stiftelse som i nært samarbeid med det israelske forsvaret (IDF) organiserer programmer for frivillig arbeid i det israelske forsvaret.

 

Sar-El har sitt hovedkontor i Tel Aviv Yaffo og er organisert med et sivilt styre og både sivilt ansatte og mannskap fra IDF. Hvert år arbeider ca 5 000 frivilllige fra hele verden som frivillige i IDF. Arbeidet som frivillig er ikke betalt, og er aldri i stridende avdelinger. Frivillige arbeider fortrinnsvis i vedlikeholds- og logistikkavdelinger i forsvaret. Vanligvis varer programmene 3 uker, men det er muligheter for både kortere og lengre opphold.

 

Frivillige bor vanligvis på basen der de arbeider. Man får fri kost og losji, men må selv betale for reisen til Israel. Man får ikke noe betalt for arbeidet som frivillig.

For å delta må man være minst 17 år (eller 15 sammen med foreldre), være ved god fysisk helse, og kunne forstå og snakke engelsk rimelig bra.

 

Frivillige som tjenestegjør på en armebase medvirker til at forsvaret sparer betydelige beløp som eller ville ha blitt betalt i lønn til sivile ansatte i forsvaret. En annen men ikke ubetydelig følge av de frivilliges arbeide er følelsen av samhold og medtanke som arbeidet gir både soldater og sivile i Israel. Det betyr noe å oppleve at folk i andre land føler så mye for Israel at man betaler for å komme til Israel og bruke sin ferie til arbeide for Israels eksistens.

 

Arbeide som frivillig i det israelske forsvaret gir deg også en unik mulighet til å lære Israel og den jevne israeler å kjenne på en helt annen måte enn det som er mulig for en vanlig turist. Fellesskapet med andre frivillige fra hele verden fra vidt forskjelllige bakgrunner gir deg også en sjelden anledning til å stifte varig vennskap over kulturelle og geografiske grenser.

 

Les om Sar-El i Wikipedia på norsk her, og på engelsk her.