Orientering til deg som reiser som frivillig

Frivillige til Sar-El tjeneste i Israel   -  informasjon og praktiske detaljer


Hvor kommer jeg?

 

Det er ikke mulig på forhånd å si noe sikkert om på hvilken base og hvor i Israel du vil bli sendt.

 

I utgangspunktet vil du bli plassert i en engelsktalende gruppe. Hvilken base avhenger av hvor den gruppen du blir plassert i blir sendt. Dette avhenger av hva behovet er på det tidspunkt gruppen kommer til Israel. Da det er en eller flere grupper nesten alle måneder i året, burde det være mulig å finne en gruppe som passer deg.

 
Sikkerhet
 

Det er sikkert flere av dere som er engstelige over sikkerheten i Israel.

 

For det første: Israel er et sikkert land. Myndighetene i Israel legger meget stor vekt på sikkerheten internt i landet, og selv om kontrolltiltak ikke alltid synes så godt, så er de der og gir en fullgod trygghet for turister og andre gjester i landet.

 

Av egen erfaring vet jeg at selv om det er til dels kraftige uroligheter på Vestbredden, merker man lite eller ikke noe til dette i selve Israel, kanskje bortsett fra at man kan observere flere soldater og politi i gatene enn vanlig. Jeg har vært i Israel svært mange ganger, både i rolige og urolige perioder, og jeg har aldri følt meg truet eller at min sikkerhet har vært i fare.

 

Sar-El og hæren er meget opptatt av sikkerheten til frivillige, og de vil aldri ta i mot frivillige hvis det ikke skulle være trygt å besøke landet. Videre blir frivillige aldri plassert på baser der det er muligheter for at de blir utsatt for farlige eller truende situasjoner.

 

Så lenge man ikke oppsøker farlige situasjoner eller steder, er man derfor etter min erfaring fullstendig trygg i Israel, selv i tider som disse. Men det er klart at visse sikkerhetsregler bør man følge. Så lenge det pågår uroligheter, drar man ikke inn i de okkuperte områdene. Drar man med en leiebil med israelske skilter til for eksempel Hebron eller Ramallah, ber du om vanskeligheter, og du vil garantert få dem.

 

Videre skal man alltid følge anvisninger fra politi og militære styrker. Du kan ikke forvente at politiet i Israel er som i Norge og aksepterer diskusjon eller krangel når de stopper en av forskjellige grunner. Blir man stoppet i en veisperring, gjør man nøyaktig som soldatene eller politiet sier, ellers kan du komme opp i store problemer.

 

På samme måte må man akseptere de kontrollene som finner sted for eksempel på flyplassen når man skal  reise hjem. Den såkalte security check er der for din egen sikkerhets skyld. Man skal svare helt ærlig på alle spørsmål man blir stilt, og finne seg i at kontrollen ofte synes unødvendig grundig. Bli ikke forbauset om at du må fortelle om din barndom og oppvekst i detaljer, og at du må besvare spørsmål om og om igjen. Sikkerhetspersonalet er trenede folk som vet hvordan de skal finne frem til personer som kan representere en sikkerhetsrisiko.

 

Men det er ikke til å nekte at selvmordsbombere kan forekomme. Hvis man er engstelig eller det blir spesielt urolig mens man er i Israel, så er det visse forholdsregler man kan følge: Ikke ta busser i  morgen eller ettermiddagsrushet i Jerusalem eller Tel Aviv eller andre store byer. Nå som det er så billig å leie bil i Israel er kanskje ikke så dumt å slå seg sammen og spleise på en leiebil isteden. Kanskje man skal være litt forsiktig med å gå på populære diskotek eller barer i Tel Aviv og Jerusalem om kvelden. Og kanskje man skal forsøke å holde seg borte fra steder med mange mennesker. Og ser du en veske eller bag som står alene for seg selv, så gå vekk og varsle eventuelle sikkerhetsfolk hvis du ser noen.

 

 

Mottakelse på flyplassen
 

Hvis du ankommer til Israel på dagtid søndag eller mandag blir du møtt på flyplassen av en eller flere fra Sar-El. Som oftest er dette unge soldater som ikke alltid snakker like godt engelsk (og svært sjeldent norsk), men de vet hvor de skal kjøre deg. Alt etter når du kommer, blir du kjørt enten direkte til basen der du skal tjenestegjøre, eller til Sar-Els hostel i Tel Aviv/Yaffo, Bait Odet. Blir du kjørt til Bait Odet, ligger du over til neste morgen. Neste dag blir du hentet og kjørt til basen.

 

Ankommer du ukens øvrige dager, eller sent på kvelden eller om natten, må du klare deg selv frem til din gruppe starter. Dette gjelder både transport til Tel Aviv og overnatting. Du må ringe Sar-Els Program Coordinator (Pamela Lazarus, mobil 0528 219 945) når du kommer og avtale når og hvor du skal møte opp. Vanligvis vil det være tidlig søndag eller mandag morgen på Sar-Els kontor i Tel Aviv / Yaffo, eller noen ganger på flyplassen.

 

Blir du hentet på flyplassen, så er det min erfaring at de som skal hente deg ikke er der med en gang, men det er bare å vente. Før eller senere kommer de. De står som oftest der du kommer ut i ankomsthallen hvor alle venter på bestemor fra USA, og holder et skilt med Sar-El og/eller Sar-Els logo (Davidstjernen laget av hjerter), eller du møter de ved Avis skranken i ankomsthallen.

 

Møtested på den nye terminalen på flyplassen (Termanal 3) der du blir plukket opp av Sar-El er som følger:

 

Når du kommer ut i ankomsthallen etter å ha gått igjennom tollen, vil du ha en stor fontene foran deg. Utgang nr. 2 skal også være rett frem. Du går til høyre i ankomsthallen (ikke ut), der er det en del sitteplasser. Det er en bankautomat der, en sted for å veksle penger, og en disk hvor du kan leie mobiltelefoner (med et blått skilt). "Main meeting place" skal være ved denne mobiltelefon-utleie disken. Der vil folk fra Sar-El vente på deg, enten soldater i uniform (med Sar-El emblemet på shoulder-patchen), eller sivile personer med Sar-El skilt / plakater. Hvis de ikke er kommet når du kommer, så ta det helt rolig. De kommer, men det kan ta tid (gjerne en time eller to). Husk å ta med deg telefonnummeret til Program Coordinator. Du kan gjerne lagre den i mobiltelefonen som +972 528 219 945.  Det er forøvrig mitt råd: Føy til +47 foran alle norske nummere på de du har lagret på telefonen, så virker de fra Israel  -  og også i Norge). Ta med mitt nummer også: +47 913 913 19.

 

Skulle noe gå skeivt, det har det aldri gjort for meg, så er kan du ringe Program Coordinator.

 

Tar du taxi til Bait Odet i Tel Aviv/Yaffo hvis du skal overnatte der, så ligger dette helt i begynnelsen av Jerusalem Blvd der hvor Tel Aviv går over i Yaffo, i en liten sidegate inn fra østsiden (motsatt side av sjøen) av Jerusalem Blvd. Det er en liten fontene der hvor sidegaten begynner. Sar-El har kontor i 111 Jerusalem Blvd (inngang fra parallellgaten på baksiden). 111 Jerusalem Blvd. er et stykke lengre syd på samme gaten som Bait Odet.

 

 

Penger og valuta
 

Den israelske myntenheten er Shekel (skalim i flertal). En shekel er 100 agrot. Kursen er fortiden en krone = ca 0,65 shekel. For enkelhets skyld kan du gange prisene i Israel med 1,5 for å vite tilnærmet hva det koster i kroner.

 

Det er ikke å anbefale å veksle til shekel i Norge før du reiser. Den israelske valuta hører tydeligvis til en valuta bankene ikke vanligvis fører, og insisterer du på å veksle her, må du etter min erfaring betale en meget kraftig overkurs.

 

Det enkleste er etter min erfaring å ta med norsk bankkort som har Visa eller MasterCard. I de aller fleste større byene er det bankautomater som tar norske bankkort med Visa. Du behøver ikke å bekymre deg om at du ikke vil forstå noe av hva som står på skjermen når du stikker inn kortet, da automatene skifter over til engelsk når et ikke-israelsk kort anvendes.

 

Det er ikke lurt å bare ta med seg et bankkort, da du vil komme i vanskeligheter hvis du mister dette. Jeg pleier derfor å ta med både bankkortet og kreditkort som Eurocard.

 

Et alternativ er reisesjekker. Norske reisesjekker går bra (og da får du en veksling mindre med de omkostninger det medfører). American Express går også bra og blir akseptert over alt. Reisesjekker kan veksles i banker og hoteller (jeg har liten erfaring med norske reisesjekker på hoteller). Vær bare forberedt på at det kan være store køer i bankene, og ofte svært så omstendelig og byråkratisk å veksle, med mange skjemaer som må fylles ut (du må også ha med deg pass for å veksle i banken).

 

Det kan også være lurt å ha med seg et mindre beløp i dollar, for eksempel 5- og 10- dollar sedler, for bruk den aller første dagen før du får tatt ut penger i en automat eller vekslet i banken. Du kan betale med dollar de aller fleste steder, i taxi, restauranter og butikker. Men nå som det er en bankautomat i ankomsthallen på flyplassen, skulle det ikke være nødvendig.

 

 

Pass og visum
 

Som norsk statsborger får du turistvisum i passkontrollen på flyplassen. Det stemples i passet og gir rett til 3 måneders opphold i Israel. Du kan ikke ta deg betalt arbeide. Vil du oppholde deg i Israel lengre enn 3 måneder kan visumet forlenges uten problemer i Israel.

 

Du må naturligvis ha med deg gyldig pass. OBS: Når du reiser til Israel må du ha et pass som er gyldig i minst 6 måneder. Hvis passet ditt løper ut før det er gått 6 måneder kan du enten bli avvist ved ankomst, eller du kan få all verdens problemer. Vanligvis tar madrichaen (soldaten som har ansvaret for de frivillige på basen) hånd om ditt pass og flybillett mens du er på basen. Det er ingen grunn til å motsette seg dette, da det bare er deilig å slippe å passe på dette selv hele tiden.

 

Isteden for passet bruker du et ID kort du får første dagen på basen. Dette kortet er viktig, for uten det kommer du ikke inn igjen på basen når du har tatt en tur til nærmeste by om kvelden eller i helgen. ID-kortet er en fullgod erstatning for pass så lenge du er i Israel.

 

 

Ta med kopier av viktige papirer

 

Du må ha med deg 3 stk. kopier av følgende når du reiser til Israel: 3 kopier av passet (siden med bilde og passnummer), 3 kopier av legeattesten, og 3 kopier av forsikringsbevis (reiseforsikringen).

 

 

Vaksinasjoner
 

Meg bekjent er det ikke nødvendig med noen spesielle vaksinasjoner lenger ved besøk i Israel. Er du usikker så ta kontakt med den kommunale helsetjenesten. Der vet man vanligvis om det er nødvendig med noen spesiell vaksinasjon.

 

Et spesielt problem er imidlertid mygg, i alle fall for meg som er sensibel for myggstikk. Mygg er ikke noe problem i Tel Aviv eller Jerusalem, men kan være det på baser andre steder i landet. Det er som oftest myggnetting for vinduene, og det er ikke uten grunn! La ikke døren til rommet ditt stå åpen for lenge med lys på i rommet hvis det er mygg i området. De er mange og blodtørstige, og jeg kan forsikre at det er ikke lett å sove hvis det er flere mygg som summer rundt i rommet om natten.

 

 

Forsikring

 

Det er obligatorisk med en reiseforsikring som dekker vanlig sykdom, ulykker og tyveri. Du vil ikke få tillatelse til å delta på Sar-Els programmer hvis du ikke kan dokumentere at du har en gyldig forsikring. De aller fleste større reiseforsikringsselskaper, så som Europeiske og Vesta dekker vanlige turistskader i Israel, og en ordinær reiseforsikring herfra er tilstrekkelig.

 

 

Mat og vann
 

Etter min erfaring er vann helt trygt å drikke i Israel. På basen er det isvannautomater de fleste steder, og det er vanlig vann som er i disse. Jeg har aldri blitt syk av vannet i Israel. Men jeg ser også at turister vanligvis drikker vann man kjøper på flasker, og hvorfor ikke. I den sammenheng kan jeg ikke stikke under en stol at Israel har meget godt øl. De vanlige typene er Macabee og Carlsberg, det er lyse ølsorter tilnærmet lik norsk pils. Gold Star og Tuborg er litt mørkere enn det du er vant til.

 

Det må understrekes at når det er som varmest i Israel, eller når du er i varme strøk som Negev eller Dødehavet, så er det meget viktig at du drikker mye (helst vann). Det er så lav luftfuktighet der at svette fordamper på huden med en gang. Du vil derfor ikke merke at du svetter, selv om du svetter mye. Drikker du ikke nok vann, blir du fort dehydrert, og det er farlig!

 

Lokal vin er god og billig, på samme måte som lokalt produsert brennevin koster det samme som vin. Vin og brennevin får du kjøpt på supermarkedet. Det er ingen vits å kjøpe tax fritt på veien ned, det koster mer enn de lokale sortene.

 

For de som røyker: Du får kjøpt gode og billige lokale sigaretter. F.eks Time koster ca 16 – 18 kroner for en 20-paking. Importerte sigaretter koster en del mer.

 

Ellers er Israel som de fleste stedene i Syd Europa hva angår mat. En viss forsiktighet må antagelig utvises, og rå mat, sauser og isbiter bør man være forsiktig med. Det er lenge siden jeg har fått såkalt turist diaré i Israel, slik som jeg som oftest fikk de første gangene jeg var der, men det skader ikke å være forsiktig.

 

Det er gatekjøkkener overalt i Israel. Maten er god og billig. De siste årene er det også kommet mange restauranter med god mat, men den er ikke alltid like billig. Jeg synes alltid det er en spesiell opplevelse å spise fisk ved vannkanten i Tiberias, i den gamle havnen i Yaffo, eller på strandpromenaden i Tel Aviv (restauranten heter London, der er det alltid liv).

 

 

Taxi, buss, leiebil
 

En egen liten advarsel vedrørende taxi er på sin plass: Taxisjåføren skal alltid sette på taksameteret. Kontroller at han gjør det før dere begynner å kjøre. Vil han ikke sette på taksameteret, gå ut av taxien og ta en annen, eller vær forberedt på å bli snytt kraftig.

 

Du skal heller ikke betale mer enn det som står på taksameteret, hvis du ikke vil gi driks. Ikke la deg lure til å måtte betale noen tillegg.

 

Videre, hvis du må ordne deg med egen transport fra flyplassen, ta gjerne en taxi, men vet at det går busser fra flyplassen til Jerusalem og Tel Aviv. De har holdeplass rett utenfor utgangen til ankomsthallen, og koster en brøkdel av taxien. Hvis du tar taxi fra flyplassen så skal du ikke la deg kapre rett utenfor utgangen til ankomsthallen, men gå bort til den offisielle drosjekøen til høyre for utgangen. Der sier du hvor du skal, og du får en lapp med prisen på som du leverer til taxisjåføren som står der.

 

Hvis du er i Jerusalem når du skal reise hjem og flyet går for tidlig om morgenen til at du kan ta flybussen, eller du ikke orker å drasse på koffertene, kan du ringe å bestille Nesher, telefon 02 625 32 33 en dag eller to i forveien. Dette er en maxitaxi som kjører rundt og plukker opp folk til den er full og kjører direkte til flyplassen. Den koster ikke så svært mye mer enn bussen.

 

Bussystemet i Israel er meget godt utbygget. Det går komfortable busser svært ofte mellom de store byene og mellom Tel Aviv / Jerusalem og flyplassen. Det går i det hele tatt buss til alle steder i Israel, kanskje ikke så ofte til de mindre stedene, men nok ganger til at du kommer frem. Buss er også forholdsvis billig i Israel, og en topp måte å reise på. Vær imidlertid oppmerksom på at man må kjøpe billett noen dager i forveien hvis du vil til Eilat, ellers kan du risikere å måtte stå hele veien (og det er langt). Slik var det i alle fall for et par år siden. I de aller fleste byene er det en sentral busstasjon, hvor busser til andre steder i Israel ankommer og går. Dette er ofte svært interessante steder med et yrende og eksotisk folkeliv.

 

Du kan også leie bil i Israel. Det er ikke så veldig dyrt, og det finnes lokale firmaer (for eksempel Tamir, tlf.: +972 9 88 43 210, faks: +972 9 86 16 471) som har OK pris og som leverer bilen hvor som helst i Israel du måtte ønske det (unntatt Eilat). Er dere flere stykker som kan spleise på en bil kan det være en god ide.

 

 

Klær og sengetøy
 

Israel er et varmt land, særlig om sommeren og høsten, og det er ikke mye klær du behøver å ta med. Shorts og kortermede skjorter/trøyer er et must! I oktober nærmer man seg vinteren, og det kan derfor være lurt å ta med i alle fall en genser og litt varme klær ellers. Langbukser og noe mer diskret klær må man også ta med seg hvis man vil besøke alle de kristne severdighetene i Israel, man forventer og krever et bluferdig antrekk i for eksempel Gravkirken i Jerusalem.

 

På basen blir du utstyrt med to stk arbeidsuniformer, det vil si skjorte og bukse. I tillegg får du belte, støvler, cap/lue. Noen steder får du også genser eller jakke. Dette må du signere for og levere tilbake når du er ferdig på basen. På noen baser for du også to par ullsokker, som er meget behagelige å bruke i støvlene. Støvlene kan virke stive og ubehagelig i begynnelsen, men etter min erfaring blir de fort svært gode å ha på, og de gir også en beskyttelse mot for eksempel tunge saker som faller ned på tærne dine.

 

Undertøy får du ikke, og det må du ha med selv hjemmefra eller kjøpe på basen.

 

Ta også med håndklær, det får du ikke. Jeg vil også anbefale et par badesandaler til bruk når du dusjer, det er ikke alltid like morsomt å stå barbent og tørke seg på et gulv fult av vann.

 

Arbeidsuniformen kan du bytte hver dag hvis den blir skitten (og det blir den gjerne). Ditt eget tøy kan du vaske i en vaskemaskin som er til disposisjon for de frivillige på de fleste basene.

 

Sengetøy får du utlever på basen. Det består av to lakener og to ulltepper. Jeg vil anbefale at du tar med putetrekk, de putene du får er ikke alltid like innbydende uten trekk.

 

 

Telefon
 

Det er public telephones (telefonkiosker) stort sett over alt. Man bruker ikke mynter, men telefonkort med 20, 50 eller 100 enheter. Disse får du kjøpt overalt. Kjøp et allerede på flyplassen, så har du. Skal du ringe til Norge, kan du forresten ringe Norge Direkte. Du behøver ikke et telefonkort da. Bare løft av røret og slå 1800 9494470 (kanskje lurt å sjekke med Televerket om dette nummeret er korrekt, men det står nå i 2000 katalogen). Den som svarer snakker norsk, og du oppgir nummeret i Norge du vil ringe til. Så sant den du vil ringe til bekrefter at du er du og han/hun vil betale samtalen, er det bare å prate i vei.

 

På basene er det også public telephones, gjerne en rett utenfor der de frivillige bor (det kan være lurt å finne en annen, for denne er opptatt stort sett hele tiden av amerikanere som ringer til familien).

 

Norsk GSM mobiltelefon går også bra de aller fleste stedene i Israel. Ikke spesielt billig, men ikke så mye som Norge Direkte, og svært praktisk, spesielt hvis du skal ringe venner i Israel. Bare slå den av når du ikke bruker den, slik at ingen kan ringe deg fra Norge uten at du vil det, for det koster penger.

 

 

Politikk og religion
 

Det kan være fristende å diskutere politikk med madrichaen som passer på dere. Men ikke gjør det. De har ikke lov til å diskutere politikk med de frivillige, og hvis du presser han/henne til å gjøre det, kan det bety problemer for vedkommende.

 

Og husk at du ikke må drive misjonering, forkynnelse eller noen som helst form for religiøst arbeide eller påvirkning av eller blant soldatene på basen eller andre israelere. Det er forbudt og vil bare ødelegge for deg selv og andre. Israelere er spesielt hårsåre for misjonering, og kan lett oppfatte noe som er ment uskyldig som skult forsøk på misjonering. Resultatet vil være at du blir kastet på hodet ut av basen og programmet.

 

 

Shabbat
 

Shabbaten varer fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag. Vær oppmerksom på at under shabbat går det ingen busser, de slutter å gå en stund før solnedgang fredag, og kommer ikke i gang igjen før en stund etter solnedgang lørdag. Også butikkene er stengt. I Jerusalem er de fleste restauranter stengt, men i Tel Aviv er mange åpne. Ellers er det alltid hyggelig å hilse dine israelske venner med Shabbat Shalom når dere møtes fredag eller lørdag.

 

På basen har du fri fredag og lørdag. Mange baser er helt døde i helgen (som f. eks Julis hvor mange frivillige er stasjonert), og det forutsettes som oftest at man ikke bor på basen i helgen. Og du skal være oppmerksom på at du de fleste stedene må forlate basen torsdag ettermiddag/kveld. Du må derfor ta med deg nok penger til å kunne klare deg selv i helgene  -  fra torsdag kveld til søndag morgen, både med transport, kost og losji. Tidene er fortsatt vanskelige for turistbransjen i Israel, og det er ofte lett å få billige hotellrom. En bedre sjanse til å reise rundt i Israel billig får du neppe noen annen gang, så grip den!

 

Jerusalem og Tel Aviv er fine steder å være i helgene. I Tel Aviv kan du bo gratis i Sar-Els hostel (Beit Odet), bare du sier i fra til Madrichaen en tid i forveien. I Jerusalem og mange andre byer i Israel er det spesielle hostels for soldater. Som frivillig har du rett til å bo på disse. De er svært billige og ofte forbausende god standard (men du bor ikke alene, hvis du da ikke vil betale for alle sengene i rommet). Ellers er det nok av hoteller i absolutt alle prisklasser over alt. Madrichaen finner et som passer for deg og bestiller rom hvis du ber om det.

 

Blir du kjent med israelere er det ikke uvanlig å bli bedt på middag shabbat kveld. Det kan være en både interessant og meget hyggelig opplevelse. Men du har ingen garanti på at dette er mulig å ordne.

 

Vær også oppmerksom på at så lenge du deltar i et Sar-El program og arbeider som frivillig i det israelske forsvaret, er det visse begrensninger på hvor du kan reise i fritiden. Du kan for eksempel ikke besøke Petra i Jordan, det må du vente med til du er ferdig i Sar-El. Har du spesielle reiseplaner i helgen må du ta opp dette med Sar-Els representant på basen for å undersøke om du kan få tillatelse til å reise dit du ønsker.

 

 

Hurry up and wait
 

Ellers vil du nok før eller senere stifte bekjentskap med et vanlig uttrykk i hæren: ”Hurry up and wait”. Det kan bli mye venting, ikke alle tar det med klokkeslett så veldig høytidelig, og du må være forberedt på at ikke alle kommer eller alt skjer til avtalt tid. Det er noe du må leve med.

 

 

Forlegning
 

Du blir vanligvis plassert på et firemannsrom. Enkelt utstyrt med standard armesenger og et lite skap og et halvstort skap. Det lille skapet kan låses med en hengelås, så ta med en. Men jeg har ikke erfart eller hørt om noen frivillige som er blitt frastjålet noe så lenge jeg har deltatt på Sar-Els programmer. Men som oftest har rommene air condition, og de frivillige har alltid til rådighet et klubbrom av forskjellig kvalitet, men gjerne med TV og kjøleskap. Som oftest er det også vaskemaskiner og tørketrommler til rådighet.

 

 

Hjemreisen
 

Noen flyselskaper krever at du bekrefter billetten/plassen innen 24/48 timer før du reiser. Be madrichaen gjøre det.

 

Mange flyselskaper har det som kalles pree-check-in. Det vil si at du kan sjekke inn bagasjen, ta sikkerhetskontrollen og få boarding kort dagen før du reiser. Dette er ofte ikke så dumt, da køene for innsjekking og  sikkerhetskontrollen kan være meget lange på Ben Gurion hvis flyet ditt går samtidig med mange store jumbojet maskiner til USA og lignende. Det er også deilig ikke å ha all bagasjen å stri med den siste kvelden i Israel. Putt bare toalettsaker og annet du ikke kan klare deg uten i håndbagasjen din. Spør flyselskapet ditt på veien ned om de har pree-check-in og hvor det er. Sist jeg var i Israel var dette i Jerusalem ved Golden Gate Hotell der hvor hovedveien forlater Jerusalem og begynner på bakkene ned til Tel Aviv (like ved sentral busstasjonen). I Tel Aviv er det i en liten brakke ved Tel Aviv jernbanestasjon.

 

 

Oppdatert: 30. august 2007

 
 

Sar-EL Norge - Volunteers for ISRAEL